Solglasögon

Visst är det härligt att vistas i solen! När sommaren når Sverige fylls livet med massa roliga aktiviteter som i många fall utövas utomhus i solen. Dock kan solen vara förrädisk och starkt exponerat solljus kan medföra såväl hudsjukdomar som besvär med ögonen. Det är vetenskapligt bevisat att om ögonen utsätts för tillräckligt mycket starkt solljus så ökar risken för att utveckla starr. Vistas man i solljuset kring ekvatorn så är risken än mer större. Det är alltså viktigt att skydda sina ögon för att undvika framtida ögonproblem.

Ett tillräckligt UV-skydd är ett måste för att klassificera ett par solglasögon som bra. UV-skyddet finns i olika grader och tillräckligt skydd är nivå 2. UV-skyddet försäkrar dig om att kunna vistas i starkt exponeringar utan några risker. Däremot bör man självfallet undvika att stirra direkt in i solen oavsett om man har solglasögon på sig eller ej.

Det är också viktigt att ett par solglasögon har en hög reptålighet. Dels är repor i solglasögonen inte särskilt snyggt, men repor kan också förvränga eller försämra glasögonbärarens synfält. Det är till exempel viktigt att synen är fullgod vid bilkörning och att ingenting distraherar.

Om man väljer bort hög reptålighet och UV-skyddet hos ett par solglasögon så är det stor chans att man kommer billigt undan. Men det är ingenting som rekommenderas. Och det är främst UV-skyddet som väger tyngst och är egentligen nödvändigt. Därför bör man ta för vana att undersöka om det över huvud taget finns ett UV-skydd och till vilken grad när man ska köpa solglasögon.


Ögonoperationer

Tänk att få slippa glasögon eller kontaktlinser. Idag är det fullt möjligt om man har råd med en ögonoperation. Då kan man med hjälp av ögonlaser få hornhinnan slipad. Operationen syftar till att korrigera såväl närsynthet som långsynthet. Men det är också möjligt att korrigera brytningsfel eller olika former av starr. Men ett grundkriterie som måste uppfyllas för att man ska få kunna genomföra en ögonoperation, är synfelet är stabiliserat. Det innebär att synen inte har försämrats under en ettårsperiod. När väl en ögonoperation är genomförd kan patienter i många fall förvänta sig permanent resultat. Att slippa glasögon eller kontaktlinser kan förändra många människors liv då ett problem som upptar en viss tid av vardagen elimineras.

Förutom att slipa hornhinnan med ögonlaser är det möjligt att implantera en lins över ögats naturliga lins. Det är ett alternativ som många människor väljer i allt större utsträckning. Istället för ögonlaser använder ögonläkaren en skalpell och skär ett snitt i hornhinnan så att linsen kan föras in. Det tar dessutom relativt kort tid för patienten att märka resultat. En del kan uppleva en mycket god fokusering redan efter 20 minuter.

Nackdelen med ögonoperationer är att det är väldigt kostsamt och många kan bara drömma om att ha råd. Det är inte ovanligt att man betalar per öga och att totalkostnaden kan hamna uppåt 50 000 kr beroende på ingreppets omfattning. För att få exakta kostnader bör man först genomföra en synundersökning för att ta reda på ens grad av synfel, sedan rådfråga en ögonspecialist.


Grillar

Är du trött på att tända grillen med hjälp av tidningspapper, kol och tändvätska? Är du trött på att upptäcka att det finns kol hemma men ingen tändvätska och vice versa? Kolgrillarna har sin charm och maten som grillas i dessa kan bli fantastisk. Men det kräver sin grillmästare då användandet av kolgrill kräver precision och noga koll på det som grillas. Är lågan för livilg är det stor risk att maten vidbränns om gallret är för lågt placerat. Det är också möjligt att gallret placeras för högt i förhållande till glöden. Med andra ord är kontrollen över värmeregleringen inte optimal.

Vill man ha total kontoll över värmeregleringen så är en gasolgrill ett rekommenderat alternativ. Dessutom brukar gasolgrillarna vara förankrade i utekök av varierande storlek. Du kan med andra ord slippa spring mellan spisen och grillen utomhus, och istället tillaga all mat i anslutning till grillen. En annan fördel med dessa utekök är att de ofta har rostfria ytor, vilket innebär att de är väldigt lätta att rengöra jämfört med kolgrillarna. Många av gasolgrillarna är även utrustade med en fettavskiljare, vilket innebär att fett inte droppar direkt ner och bildar aggressiva lågor. Vid gasolgrillning förångas istället fettet och ger maten en smakrik rökig karaktär.

Sammanfattningsvis så är alltså gasolgrillen ett bättre alternativ om man eftersöker fullständig kontroll över värmeregleringen och om man eftersträvar jämna och fina grillytor. Dessutom sparar man mycket tid då rengöringen av gasolgrillar går snabbt.

Sist men inte minst, tänk på att grilla säkert.